Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι βραχογραφίες της Σπιναλόγκα

Είναι τόσο φανερές που σχεδόν κανείς δεν δίνει σημασία. Άλλες είναι τόσο καλά κρυμμένες που απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να ανακαλυφθούν. Πολλές από αυτές διακρίνονται μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας καθώς η θέση του ήλιου παίζει σημαντικό για να γίνουν ορατές. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται μπροστά μας κι όμως δεν φαίνονται.

Ο λόγος γίνεται για τις βραχογραφίες της Σπιναλόγκα. Παλιές ζωγραφιές, σκαλισμένες σε τοίχους και βράχους βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί. Άλλες ανήκουν στον 21 αιώνα, άλλες είναι πολύ παλιότερες. Ο Κωνσταντίνος Ατσαλάκης έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο για να τις ανακαλύψει και να τις φωτογραφίσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι απλή υπόθεση. Πολλές φορές είναι δύσκολο να φωτογραφηθούν καθώς χρειάζεται συγκεκριμένη γωνία, με κατάλληλο φωτισμό για να αποτυπωθούν επαρκώς στο φωτογραφικό φακό. Ο ίδιος έχει συλλέξει εκατοντάδες φωτογραφίες ύστερα από χρόνια έρευνας.

Η θεματολογία των βραχογραφιών είναι ποικίλη. Από γαλέρες και ζώα, μέχρι αυτοσχέδια παιχνίδια, οικόσημα και ονοματεπώνυμα, οι ζωγραφιές απεικονίζουν πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους του νησιού. Η παλαιότερη (χρονολογημένη) βραχογραφία είναι του 1702, ενώ υπάρχουν κι άλλες παλαιότερες με οικόσημα Βενετών (το θέμα χρήζει περισσότερης διερεύνησης). Επιπλέον, υπάρχουν νεότερες που εντάσσονται στην περίοδο του Λεπροκομείου.

Ο Κώστας μου έδωσε μερικές από αυτές για να τις απολαύσουμε:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: