Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η επιγραφή ενός Σκινιώτη στα στενά του Νέστου

Χρήστης του facebook μου έστειλε φωτογραφία με μια χαραγμένη επιγραφή σε ένα πολυβολείο στα στενά του ποταμού Νέστου που αποτελούν φυσικό σύνορο των νομών Ξάνθης και Καβάλας. Η επιγραφή γράφει:

«ΚΑΤΡΙΝΑΚΗΣ
ΕΜΜ. ΣΧΟΙΝΙΑΣ
ΜΕΡΑΜΒΕΛΟΥ
Ν. ΛΑΣΙΘ. ΚΡΗΤΗ
ΚΛΑΣ. 1932Α»

Η τελευταία γραμμή δεν διακρίνεται καθαρά, παρόλα αυτά φαίνεται η χρονολογία 1933. Το άτομο που φωτογράφισε την επιγραφή υποστήριξε πως το 1933 είναι η χρονιά που σκαλίστηκε η επιγραφή.

Ο χρήστης που έστειλε τη φωτογραφία βρέθηκε στα στενά του Νέστου και εντόπισε ένα κανόνι σκαλισμένο στο βράχο το οποίο «σημάδευε» στο απέναντι βουνό.

Το κανόνι που «αποκάλυψε» το πολυβολείο

Ο ερευνητής σκέφτηκε πως ίσως υπάρχει κάτι κρυμμένο στο απέναντι βουνό οπότε αποφάσισε να πάει εκεί να ψάξει τον τόπο. Στη θέση που δείχνει το κανόνι υπάρχει ένα πολυβολείο, μάλλον παλαιότερο από τη αυτά της Γραμμής Μεταξά.

Τα στενά του Νέστου. Κάτω διακρίνεται ο βράχος με το κανόνι που σημαδεύει το απέναντι βουνό όπου βρίσκεται το πολυβολείο.

Μέσα στο πολυβολείο, διακρίνονται πολλές επιγραφές, μια εκ των οποίων ανήκε σε κάποιον Μανώλη Κατρινάκη από το Σκινιά Μεραμπέλου που σκάλισε την επιγραφή το 1933. Ο Κατρινάκης, όπως αναφέρεται στην επιγραφή ανήκει στην κλάση Α του 1932.

Έπειτα από μικρή έρευνα, εντόπισα την εγγονή ενός Μανώλη Κατρινάκη του Γεωργίου, που υπηρέτησε ως χωροφύλακας και γραμματέας της κοινότητας ο οποίος σύμφωνα με την εγγονή του «ασχολούνταν και με αγροτικές εργασίες. Ήταν άνθρωπος μειλίχιος, του άρεσε το διάβασμα και βοηθούσε όποιον είχε κάποια ανάγκη.»

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η επιγραφή ανήκει στον χωροφύλακα καθώς δεν γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τη στρατιωτική του θητεία. Ωστόσο από την μέχρι τώρα έρευνα, υπήρξε ένας ακόμα Μανώλης Κατρινάκης του Γεωργίου από το Σκινιά, ο οποίος σύμφωνα με τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού γεννήθηκε το 1925 και σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο το 1948 κοντά στις Σέρρες. Ωστόσο η ημερομηνία γέννησής του, τον αποκλείει από τη στρατιωτική κλάση του 1932. Ακόμα ένα όνομα που βρέθηκε, Κατρίνης Εμμανουήλ του Δημητρίου, επίσης από Σκινιά, σκοτώθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη. Ο πιθανότερος υποψήφιος, λοιπόν, παραμένει ο χωροφύλακας που γεννήθηκε το 1906, άρα, υπό προϋποθέσεις που όμως δεν γνωρίζουμε, θα μπορούσε το 1932 να είναι στρατεύσιμος.

Οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει την έρευνα είναι ευπρόσδεκτη.

Δημήτρης Παπαγιαννάκης

2 Comments »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: